Vargyas község rövid bemutatása

Vargyas község Erdővidék észak-nyugati csücskében, a vadregényes Persányi-hegység (népi nevén Rika-hegység) és a Dél Hargita lábánál fekszik. Első írásos említése 1332-ből maradt fenn. Vargyas település egymagában alkot községet, lakossága 1904 fő, többségük unitárius (1551 fő).

Vargyas építészeti öröksége rendkívül gazdag. A Daniel-kastély a XVI-XVII. századi reneszánsz, barokk, majd később a klasszicista stílus jegyeit hordozza magán, a hozzá tartozó gyönyörű parkot egykor arborétumként tartották nyilván. Unitárius temploma 1813-20 között épült, harangjai műkincs értékűek, belseje hagyományos helyi festett bútor ornamentikával van diszítve. Református templomát (2005) Makovecz Imre híres építész tervezte. A településen több kúria és pitvaros parasztház található hagyományos melléképületekkel.

 Iskolájának említése 1582-ből való, 1874-ig unitárius egyházi iskolaként működött.

Vargyas turisztikai célpont. Épített öröksége mellett híres ma is élő hagyományos diszítő székely népművészete, a fafaragászat és a népi bútorfestés. Történelmi és természeti öröksége - Vargyas-szoros természetvédelmi terület, Orbán Balázs barlang, Likaskő, Attila vára, Réka királyné sírja, Hagymás és Kustaly várak romjai - sűrűn látogatott. Dinamikus civil élet jellemzi a községet, ebben az unitárius egyház mellett szerepet vállal a Vargyasi Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet, az Elveszett Világ Természetvédő, Turista és Barlangász Egyesület, a Rika Sport és Kulturális Egyesület és a Vargyasi Állattartók Egyesülete.

A mezőgazdaság, és azon belül az állattenyésztés jelenti a vargyasi lakosság többségének megélhetését. Egyéb jellemző gazdasági tevékenységek: fa- és kőkitermelés, mészégetés, fafeldolgozás, teherszállítás, kereskedelem, népművészet.