Málnás község rövid bemutatása

Az Oltmenti település az Olt folyó és Málnás patak völgyében fekszik, a Bodoki hegység lábánál. Eredetileg Oltszem határához tartozott, a XIV században kezdték benépesíteni. Régen a vegyesen lakott székelyföldi jobbágy-határőr falvak típusához tartozott. 1614-ben a 31 itt élő családból csak 13-an tartoztak a szabadok közé, mellettük 16 jobbágy és 2 zsellér élt.

A község lakossága 2009-ben 1170 fő volt. Református egyháza a 19. századtól rendelkezik templommal, római katolikus filiája pedig 1887-ben kapott templomot. A falut körülölelő erdőket valamikor a Mikók birtokolták, közülük kerültek ki a legtöbb földdel és jobbággyal rendelkező nemesek. 1896-ban helyezték üzembe a falu kőbányáját, 1934-ben a másodikat, mely több mint 100 embernek adott munkahelyet. A falu környékének látványosságai közé tartozik a koraközépkori Herecz vagy Mikó vára, amely a falutól délre Málnástól és Oltszemtől egyenlő távolságra, az Olt bal partján emelkedő meredek Vártető nevű hegycsúcson fekszik. Számos legenda fűződik a ma már nem látható várhoz.

A környék legféltettebb növénytani értéke a kisasszonypapucs orchideaféle. Megtalálható itt a turbánliliom, az erdélyi májvirág a zergeboglár és a gyöngyvirág is. Málnásról származik Bartók György (1845-1907) református püspök, egyházi iró. Az Olt kiszélesedő völgyében, a folyó jobb partján 565 m magasságban fekszik a mára elhanyagolt fürdőtelep, Málnásfürdő. A borvízes fürdőtelepet a 19.-20. század fordulóján rengeteg fürdővendég látogatta Főkút és Újkút szénsavas ásványvízforrásai miatt. A Mária forrás vízéből 1990-ig Siculia néven palackoztak borvízet.

Úgy vasúton mint műúton könnyen megközelithető. Itt alakult meg 1873-ban a megye első fürdő közbirtokossága. Zalánpataka település a Baróti hegységben rejtőzik, egykor Zalán határából vált ki. Gróf Kálnoky Antal a 18. század végén üvegcsűrt épített, ami kapcsolatban volt az itt létező üveghutával. A kis faluból kivezető ösvények számos látványos helyre vezetik el a turistát, úgy a Baróti hegység mint a Bodiki havasok gerine irányába.