Bardoc község rövid bemutatása

Bardoc község a Baróti-medence északi részén terül el, az egykori Udvarhely vármegyéhez tartozó Bardocz fiúszék névadója volt. A négy településből – Bardoc, Erdőfüle, Olasztelek, Székelyszáldobos – álló község a Kormos vize mentén fekszik, a Dél-Hargita hegylábi övezetében, 510 m magasságban. Közigazgatási területe közel 18000 ha, lakossága a 2002-es népszámlálási adatai szerint 4686 fő, amelyből közel 1100 fő a roma kisebbséghez tartozik. A község lakossága túlnyomórészt református. A községközpont 7 km távolságra helyezkedik el Barót városától és 55 km-re Sepsiszentgyörgytől.

A község híres szülöttei: Hermányi Dienes József (1699-1763) író és anekdotagyűjtő; Kolumbán Lajos (1875-1958) etnográfus; Benkő József (1740-1814) református lelkész, történész, flórakutató; Bartha Károly néptanító, és jelenleg is alkotó Kósa Bálint neves grafikusművész. Turisztikai értékkel bírnak: a református templomok, a középkori Daniel-kastély és Bethlen kúria Olaszteleken, az erdőfülei Boda-udvarház, a régi vashámor gépház épülete, a kopjafás temető, a védett csillagnárcisz termőhelyéül szolgáló Kankóskert, az egykori Dobó nevű település templomának és kápolnájának romjai a Csipán mezején, valamint a jelenleg vadászházként működő egykori Ceauşescu-villa.

A község gazdag természeti értékekben és altalajkincsekben. Jelentős értéket képviselnek a vadállományban gazdag, kiterjedt erdőségek, a hegyi legelők és kaszálók, a halban gazdag alhavasi vízfolyások, a nagy hozamú borvízforrások és a hasznosítható ásványkincsek: lignit, vaskő, bentonit, diatomit, féldrágakövek, épületkő, kavics, homok.

A lakosság megélhetését, valamint a község gazdaságát az erdőkitermelés, fűrészáru gyártás, állattenyésztés és kereskedelem biztosítja.