Bacon község rövid bemutatása

Bacon községet (4501 fő) közigazgatási szempontból 5 település alkotja: Nagybacon (községközpont, 1936 fő), Kisbacon (558 fő), Magyarhermány (1169 fő), Szárazajta (782 fő) és Uzonkafürdő (56 fő).

Nagybacon a közigazgatási mellett központi szerepet lát el az egészségügy és az oktatás terén is. A községi oktatási hálózat két pénzügyi központra tagolódik, a magyarhermányi és a nagybaconi központra, utóbbihoz tartoznak a kisbaconi és szárazajtai iskolák. Nagybaconban működik a község egyetlen bankja, 24 órás bankautomata szolgálattal, ugyanitt van székhelye a községi rendőrségnek és tűzoltóságnak. A község legkorábban épített temploma a nagybaconi református templom. A községközpont építészeti szempontból legfigyelemreméltóbb épülete a református kultúrház, amelyet 1927-ben tervezett Kós Károly híres erdélyi építész.

Kisbaconhoz elsősorban a nagy mesemondó Benedek Elek neve kapcsolódik, aki íróként, lapszerkesztőként és irodalomszervezőként a magyar egyetemes kultúra kiemelkedő személyisége. Feleségének címzett lakóháza 1969-től emlékházként működik, turisták ezreit vonzza évente a faluba.

Magyarhermányban a Máthé János Általános Iskola központi szerepet vállal a falu életében. Az oktatási feladatok mellett, a közösségfejlesztő és civil tevékenységek egy része is az iskolából szerveződik, emellett fontos közösségépítő szerepet tölt be a református egyház, amelynek kórusa és zenekara is működik. A lakosság döntő többsége a mezőgazdaságból él.

Szárazajtán több nagygazdaság működik, a falu elszigeteltsége és a rossz tömegközlekedés miatt a településen maradók elsősorban a mezőgazdaságban találták meg a megélhetést. Kifejezetten magas a juhállomány aránya a többi telepéséhez képest.

Uzonkafürdő elsősorban ásványvízforrásairól és fürdőjéről volt híres. A múlt század elején két ásványvízzel táplált fürdője is működött, amely nagyon népszerű volt a környékbeliek körében. Jelenleg a település központjában levő fürdő használható, önkéntesek tartják karban évente. Uzonkafürdő üdülőtelepüléssé vált az elmúlt évtizedekben, mára sok nyaraló, villa és kis házikó népesül be hétvégenként, különösen nyáron. Pár éve egy holland vállalkozó építtetett fürdőmedencéket, azóta ez a környék egyetlen strandja. Érdemes megemlíteni a körvonalazódó turisztikai fejlesztéseket. Az utóbbi években pár panzió, ifjúsági szálláshely létesült, ezek közül a legnépszerűbb az uzonkafürdői letérőtől pár száz méterre elhelyezkedő Setétpataki panzió.  

Bacon községben a civil élet mozgalmas, sok program közül választhat az érdeklődő. Közösségszervező munkát végez a Benedek Elek Művelődési Egyesület, a Bodvaj Egyesület, Istenkas Egyesület, a Hámor Kulturális és Sport Egyesület, a Lármafa Kulturális Egyesület és a Sugó Sport Egyesület. Emellett közösségi és gazdasági szerepet vállalnak a községbeli közbirtokosságok, amelyeknek elsődleges célja a közosztatlan magánerdő vagyonnal való minél hatékonyabb gazdálkodás.

A községbeliek nagyrészt mezőgazdaságból élnek, nagyobb mezőgazdasági termelők Nagybaconban, Magyarhermányban és Szárazajtán vannak. A községben számos építkezéssel foglalkozó csoport folytat tevékenységet, néhány vállalkozás fakitermelésre szakosodott, emellett Nagybaconban több cserép- és téglagyártó kisüzem és asztalosműhely működik.